Pagina's

Sunday, December 3, 2006

Diagnose: coeliakie

De afgelopen weken zijn er af en toe postst voorbij gekomen met de onderzoeken in het ziekenhuis naar aanleiding van de buikpijn. Vrijdag ben ik bij de MDL (maag-darm-lever) arts geweest.

Bij de maag-endoscopie leek op het eerste zicht alles goed, maar de biopten die genomen waren uit de dunne darm gaven iets verontrustend te zien: mogelijk coeliakie. Nou, dan maar aanvullende microbiologisch onderzoek, en ja hoor: bepaalde antistoffen waren veel te hoog en mijn vitamine B12 was veel te laag. Dit in combinatie met de uitslag van de pathaloog-anatoom had de arts: het is coeliakie (ook wel gluten-intolerantie). Het enige symptoom dat ik niet heb, is veel diaree en afvallen. Dat kon hij niet helemaal rijmen, het zou een a-typische coeliakie kunnen zijn.

Maandag heb ik een afspraak met een diëtist omdat ik binnen een week op een glutenvrij dieet moet. Ik ben ook al op internet aan het zoeken en er is gelukkig veel te vinden. Er is, met name in de thuissituatie, goed mee te leven. Mijn vriend gaat mee in het glutenvrij dieet zodat ik niet twee potjes hoef te koken. De gluten krijgt hij wel binnen via de koekjes en muesli die hij gewoon blijft eten (enne.. gluten zijn geen essentiële voedingsstof). Het probleem zal voornamelijk zitten in het eten bij andere of uiteten gaan. En dat vlak voor de feestdagen....

Over drie maanden krijg ik dan weer een maag en bloedonderzoek om te kijken of het glutenvrij dieet effect heeft. B12 en antistoffen moeten dan weer op een normaal niveau zitten. Zo niet (want de pijn rechtsonder is niet echt aan coeliakie gerelateerd), dan krijg ik een darmonderzoek om te kijken of er Crohn zit. Ik heb tenslotte reuma; Crohn en reuma komen helaas vaker tezamen voor. Maar de arts vindt dat nu nog onwaarschijnlijk omdat bepaalde stoffen in mijn bloed goed zijn (die op Crohn zouden kunnen wijzen), maar hij wil niets uitsluiten.

Dus vanaf morgen gaat de zoektocht beginnen: eerst thuis de voorraadkast opschonen en dan de supermarkt in: wat mag wel en wat mag niet.

2 comments:

 1. Wat naar allemaal zeg!!

  Als je toch naar de super gaat, ... vergeet dan de natuurvoedings-super niet!!

  Mijn vriendin mag al jaren geen gist, suiker, koffie en dat soort gedoe. Natuurvoedingswinkels spelen daar steed beter op in, ook voor glutenvrij dieet.

  Gaandeweg leer je er vast wel mee omgaan en zie je zelf voordelen ten opzichte van je oude patroon.

  dooddoener dit zeg, ....


  Sterkte.

  ReplyDelete
 2. Hé René

  Bedankt voor je berichtje. Ik was inderdaad van plan naar een reform-winkel (of natuursuper) te gaan om te kijken wat er allemaal is. Weet jij anders nog een goede hier in de buurt? PM me die maar even via het forum.

  Ik hoop ook echt dat dit dieet gaat opleveren dat ik me beter voel (lees: meer energie heb, want ik ben vaak en veel moe).

  Groetjes,
  Brigitte

  ReplyDelete

Thanks for visiting my blog and leaving me a comment! ♥